Privatizarea Poștei Române. Ofertele vor fi deschise la 11 aprilie

Privatizarea Poștei Române. Ofertele vor fi deschise la 11 aprilie
Publicat: 25/02/2013, 13:07
Actualizat: 31/07/2014, 16:34

Ofertele pentru privatizarea Poștei Române vor fi deschise la 11 aprilie, investitorii interesați urmând să facă dovada că dispun de resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro, potrivit unui anunț al Ministerului pentru Societatea Informațională.

„Investitorii trebuie să furnizeze dovada pertinentă și concludentă a disponibilităților resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie (Poșta Română – n.r.) de minim 150 milioane de euro”, se arată în anunțul de privatizare publicat de Ministerul pentru Societatea Informațională, care deține 75% din capitalul social al Poștei.

În procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorțiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.

Astfel, vor fi admiși la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate și/sau neserioase într-un proces de privatizare, și/sau nu au retras sau revocat oferta declarată câștigătoare într-un proces de privatizare, și/sau nu au refuzat să încheie contractul de privatizare.

De asemenea, vor fi admiși în procesul de privatizare numai investitorii care în mod direct sau indirect nu au înrăutățit în mod vădit situația economică și financiară a unor societăți comerciale în care au devenit acționari majoritari în urma unui proces de privatizare prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor asumate prin contractul de privatizare.

În plus, vor fi admiși în procesul de privatizare numai investitorii care în mod direct sau indirect nu au avut contracte de privatizare reziliate din culpa acestora.

Alt criteriu de precalificare este inexistența datoriilor către bugetul de stat.

Procesul de selecție a investitorului se realizează prin metoda licitației cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitației cu strigare, precedată de negocieri desfășurate pe bază de oferte preliminare și neangajante depuse de potențialii investitori.

Caietul de sarcini al licitației costă 50.000 de euro.

Privatizarea Poștei Române se va realiza prin metoda majorării de capital social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de catre un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al operatorului, conform HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Companiei Nașionale Poșta Română.

„În funcție de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferință la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere între 61.916.078 și 94.808.661 acțiuni”, se precizează în anunț.

Fondul Proprietatea deține 25% din capitalul social al Poștei.

Pentru etapa a doua a procesului de selecție, ofertanții precalificați vor depune dovada achitării taxei de participare în cuantum de 5.000 de euro, documentele de participare, precum și instrucțiunile comunicate ulterior ofertanților precalificați și ofertele finale ferme.

„Instrucțiunile privind întocmirea ofertelor finale ferme, data și locul deschiderii ofertelor finale ferme, alături de informații relevante, vor fi comunicate ulterior ofertanților precalificați”, se mai spune în anunț.

Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, a declarat săptămâna trecută că peste 10 investitori s-au arătat interesați de privatizarea Poștei.

Compania este cel mai mare operator de profil și are o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale. În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei. Compania avea la sfârșitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
13 judeţe, sub avertizare de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în următoarele ore. Vreme severă...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Veste SOC pentru Elena Udrea. Judecătorii au luat decizia
Misterioasa femeie din viața lui Miron Cozma. Când a rămas pe drumuri, am luat-o eu
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Diana Dumitrescu, diagnosticul crunt primt de la medici. Actrița se confruntă cu dureri groaznice: ”Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
×